Måla fasad i Stockholm – så här gör du

 

Vanligtvis behöver du måla din fasad vart 10-15 år. Det är ett stort projekt som behöver få ta tid för att det ska bli ordentligt gjort. Ett fasadmålningsprojekt innehåller tre delar:

  1. Rengöring, lagning och skrapning

  2. Grundning med olja

  3. Målning

Grundarbetet – A och O

 

När du ska måla fasaden är förarbetet A och O. Gör du ett bra förarbete håller målningen längre, dessutom blir resultatet bättre. Mer än hälften och upp till tre fjärdedelar av tiden bör läggas på underarbetet. Många tycker ju att det är den tråkiga delen av arbetet och hastar igenom det, men det lönar sig att lägga tid på slipning, tvättning och lagning.

 

Innan du börjar måla bör du i följande ordning:

  1. Rengöra fasaden noggrant. Om du ser att alger och mögel har fått fäste på fasaden bör du använda en alg- och mögeltvätt annars räcker det med en ordentlig och noggrann tvätt som löser upp smuts som fastnat på fasaden under åren. Använd inte högtryckstvätt utan en vanlig trädgårdsslangen. Var noga med att skölja av huset efter tvätt.

  2. Laga allt som behövs. Byt ut bitar som ruttnat och fyll igen sprickor.

  3. Skrapa bort all färg som är lös eller flagnar. Detta är ett steg att vara extra noggrann med. Se till att ha bra verktyg, en ordentlig skrapa och en stålborste.

Med ett gott förarbete avklarat är det sedan dags att göra det roliga och börja måla.

Själva målningen

 

När du sedan har gjort hela förarbetet och ska ge dig på målningen. Vid det laget bör du ha fattat beslut om vilken färg du ska måla med. Viktigt i valet av färg är att du så klart gillar kulören och tror att du kommer att vara nöjd med den det kommande decenniet. Du måste också se till att det är en färg som passar underlaget och tidigare färger. Du bör använda samma typ av färg som fasaden tidigare har målats med då det fäster bättre och inte flagnar så lätt om det är samma typ.

 

Om du väljer att byta färg på fasaden kan det vara bra att se till att färgen passar ihop med färgen på fönsterkarmar och liknande.

När alla färger är valda börjar man med att olja in ändträ och trärena ytor. Därefter målar man fasaden med en grundfärg för att minska risken för fuktangrepp och göra underlaget jämnt och det slutgiltiga resultatet bättre. Fasadfärgen du valt målar du sedan två gånger med.

Några tips för målningen är:

  • Ha bra verktyg.

  • Måla på rätt dag, det får inte regna men heller inte vara för soligt då färgen mår bra av att torka långsamt.

 
Fasadmålning